Groot Sportmedisch onderzoek + maximaaltest en Vo2max meting

Na lang dubben en zoeken naar een geschikte locatie was het dan op 11 April 2013 zover. Mijn 1e Groot Sportmedisch onderzoek met Vo2max meting op de loopband. Dus niet op de fiets, nee op de loopband.
In Groningen kon ik bij de beschikbare SMA’s niet terecht, ze boden alleen de test aan op de fiets dus was het afreizen naar Zwolle of Heereveen.

p1080441
Mijn keuze viel op Heereveen en dan met name voor Sportarts Mirjam Steunebrink, zelf ook een fervent hardloopster wat mij dan ook aansprak.
Eerst een klein onderzoek door een assistente, ogen, lengte, druppel bloed werd afgenomen en ook een longblaastest werd afgenomen. Mijn longen bleken nog in goede conditie, ik kreeg een z.g.n. longleeftijd te horen van 26 jaar, nu dat was ik inmiddels niet meer. (45j)
Hierna was het de beurt aan Sportarts Mirjam, die na een kort gesprek mij uitvoering onderzocht, bloeddruk werd  gemeten, longen beluisterd en natuurlijk werd ik even gewogen.
Hierna mocht ik mijn loopkleding aantrekken en was het dan tijd voor de uiteindelijke test.
Het was in de ruimte gewoon koud de airco stond op volle toeren te draaien.
Ik werd door haar in het tuigje gehesen, want ja als je met 17 km/u valt dan lig je wel zonder tuigje met je snufferd lelijk op de loopband.
Het masker werd opgezet en na het starten van de nodige computerapparatuur werd mij nog verteld wat ik voorgeschoteld kreeg.
p1080440
Start met 3 min inlopen op 8 km/u, 1 graden hellingshoek, daarna opklimmende belasting, waarbij de band elke minuut 1 km/u sneller gaat. Ik haalde hierbij dan een maximum snelheid van 17 km/u en 3 graden hellingshoek gedurende 1 minuut.

p1080437 p1080435 p1080439

Dat was wel even afzien en de kou was omgeslagen in hitte.
Na even op adem te zijn gekomen was het tijd voor een lekkere douche waarna ik in een leuk gesprek met de Sportarts uitvoerig werd bijgepraat over mijn resultaten en hoe ik hiermee moest omgaan in mijn trainingen.
De gemeten resultaten :

  • Rusthartslag 40/min
  • Max hartslag 188 /min
  • omslagpunt 173 /min

Gemeten VO2max (zuurstofopnamecapaciteit) 62,6 ml/min/kg.
Al met al een super interessante en nuttige test. Wil je weten waar je staat in je trainingen en hoe je moet omgaan met je doelen?, dan is deze test zeker aan te raden.

Related Images:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *