lange duurlopen

Na lange tijd, en dan heb ik het over 8 jaar, heb ik weer een lange duurloop gelopen van 27,8 km.

Afgelopen jaar hebben de meeste trainingen plaatsgevonden in een lengte van 10 tot 15 km, ook voor de voorbereiding van de onlangs gelopen halve marathons had ik niet meer gelopen dan 18 km.
Wel een paar keer 22 km gelopen het afgelopen jaar maar die lopen zijn op 1 hand te tellen.

En zo kregen wij de afgelopen week het schema van AvAquilo in de mailbox waarop voor deze zaterdag een 26 km stond, ja dan moeten wij er toch maar aan geloven.

Ja wat heeft het eigenlijk voor zin zo’n lange duurloop.
Dat wist Erwin, mijn fysiotherapeut vrijdagmorgen nog precies te vertellen.
En we lezen het ook op internet.

Lange duurlopen zullen uw prestaties met sprongen vooruit doen gaan, of het nu de vijf of de tien kilometer betreft, of de halve of de hele marathon. Gedurende een langere training spreekt u meer spiervezels aan, spoort u uw lichaam aan tot meer vetverbranding en zal uw hart zwaarder worden belast dan tijdens een korte inspanning. Uw weekgemiddelde wordt bovendien opgeschroefd, hetgeen gunstig is, omdat een grotere kilometeromvang een positief effect heeft op uw maximale zuurstofopnamevermogen (VO2max) en tevens de beenspieren versterkt.

  1. -Met de duurlopen wen je je spieren, pezen en banden aan de langdurige monotone belasting zoals die tijdens de marathon optreedt.
  2. -Duurlopen spelen zich vooral af op het niveau van de vetverbranding. Optimalisatie van de vetverbranding is dan ook een belangrijk deel van duurlopen.
  3. -Tot slot leer je ook wat het is om langdurig te lopen, dit psychologische effect geeft vertrouwen

En zo liep ik dus maar het dorp uit, de kerkelaan af, ja das een lang stuk, 1 lange rechte weg door de polder van 6,8 km.
Toen linksaf Nieuwolda in, het schelpenpaadtje af langs het Termuntenzijldiep.
Prachtig rustig is het hier toch altijd.
Onder de drukke Gereweg door en bij NieuwScheemda ook zon prachtig fietspaadtje weer langs het Termuntenzeildiep, de molen in de weidse polder
en dwars door het centrum van Scheemda, weer terug richting Midwolda.
Na 22 km gingen de kuiten zich laten voelen, en ook had ik achteraf meer drinken kunnen gebruiken, mijn mond was droog bij terugkomst.
Dus ga je zo’n lange duurloop doen, vergeet niet voor je loop wat te drinken en zeker voor onderweg drinken meetenemen.

Hieronder het resultaat van mijn duurloop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.